Helkväll på Basement

Igår var det äntligen dags att utnyttja det fina presentkortet vi fick på bröllopet.
Avsmakningsmeny på
Basement.
Som dessutom har årets kock som kökschef... nu när han har annat och pyssla med tack vare vinsten, är det Camilla som håller i trådarna.
Super!

Var även lite nyfiken på lokalerna då jag hängde där väldigt mycket under gymnasietiden.
Fast då var det ett mindre flådigt café vid namn Sandwich som huserade där.
Man kan ju säga att det var lite fräschare och snyggare nu =)

Klockan 18 var bordet bokat till och vi dök upp i anslutning till den tiden.
Då var det ännu såpass lugnt att Camilla kunde komma ut från köket och kramas lite =)
Hon hade dessutom sett till att ge oss ett bord så vi kunde se henne jobba hela kvällen, något som jag tyckte var skitkul och försökte klura ut vad de hade för system med alla lappar i luckan!

Min älskade man och goa Camilla som chefade i köket.

Det första som hälldes upp var varsitt glas med champagne som fördrink.
Mycket gott!
Jag som dricker såpass lite skall nog unna mig riktig champagne varje gång det skall firas lite extra istället för vanligt mousserande vin. Det kan det allt vara värt!

Strax därefter fick vi in vår första rätt som var tupplever på hembakat knäckebröd, terrin gjord på potatis och hummer (tror jag) samt en liten kopp med hummersoppa som var helt fantastisk.
Till detta smakade jag lite på de olika hembakta bröden som vi fick in i en korg.
Det mörka brödet innehöll sirap och smakade nästan mjuk pepparkaka, mums!

1:a rätten.

Som andra rätt fick vi in en fiskrätt med lite lätt asiatisk touch.
Sashimi på lax med emulsion och pytt på Karljohanssvamp, pickles på smågrönsaker och Sakurakrasse.
Till det fick vi ett lite sötare vitt vin, Thanish Riesling Spätlese.

2:a rätten och Patrik ser nöjd ut.


Camilla med kock ser till att maten är både god och snygg innan den bärs ut till gästerna.

Efter det kom vår servitris och tog bort glas, samt ställde dit ganska många nya.
Det kändes som om det var en vägg av glas mellan oss och jag tyckte det började snurra lite i huvudet.
Jag är ju som sagt ingen stordrickare av alkoholhaltiga drycker.


Nästa rätt bestod av lite fetare mat; naturlig anklever från Spanien serverades med fjolårets skogshallon med criolloböna (ngn form av choklad/kakao) och portvinsgelé samt en ugnsgratinerad bit "toast"... don't kill me for the wrong terms here =)
Gott var det i alla fall.
För att balansera upp den feta maten fick vi ett lätt pärlande vitt vin från Italien - kusinen finns på systemet och heter Moscati di Asti och skall inhandlas till sommaren.

3:e rätten och det känns fortfarande hanterbart i magen.

Efter det gick vi vidare till den första av Gustav Trägårdhs vinnarrätter.
Nämligen - lättrimmad torskrygg med lantägg i frasig Sveciaost, kryddgrönt, rotfrukter i brynt smör och citron samt gurka, blonkål och pepparrotsbuljong.
Patrik var lätt skeptisk när han hörde pepparrot, men åt sedan med god aptit och tyckte att det var kanongott.
Givetvis höll jag på att glömma ta bild, så här har jag redan hunnit "nalla" lite av maten...

4:e rätten och vi börjar känna oss lite svagt mätta. Ägget var en annorlunda upplevelse, men god.

En stund senare var det dags för vinnarrätt nummer två; svensk renkalv, rosastekt, urbenad sadel samt långkokt vinägerglacerad tunga som serverades med gräddkokt jordärtskocka, getkvarg, pärllök och en sås på rostad rosenkål och sirap.
Till detta fick vi kvällens enda röda vin - Crescendo Atlas Quintas från Portugal. Kanongott!
(Tur jag börjat lära mig dricka rött...)
Patrik var vid detta laget så mätt att han inte fick i sig riktigt allt från sin tallrik.

5:e rätten - en av de vinnande rätterna i Årets Kock.


Jag var glad över all god mat och hade inget problem med att orka få i mig allt =)

Efter en lite längre paus kom det in ännu mer mat.
Denna gången en ostbricka med lite hembaktbröd och marmelad på tomat och aprikos.
En av ostarna var en Stilton, och en annan en svenskproducerad getost, den sista kommer jag inte ihåg.
Jag får återigen konstatera att jag inte är tillräckligt vuxen ännu för att uppskatta ost till fullo, men den svenska getosten var helt ok.
Till detta fick vi ett sött dessertvin med lite högre procentsats.

6:e rätten, vi börjar närma oss slutet på denna mastodontmåltid.

Efter ostarna fick vi kvällens roligaste rätt.
In på en bricka kom ett litet rött fat med vad som såg ut som två små pinnglassar och en kanna med kolsyreis i som rök rätt friskt.
Pinnarna doppades ner i isen så de blev kalla och hårda, sedan fick vi äta.
Det var maräng på pinne samksatt med viol och toppad med cocos. Kanongott och roligt!

7:e rätten på en suddig bild.

Efter det var det dags för le grande finale!
Den söta desserten. vi hade smygspanat på denna då andra gäster fått in den, för den såg så rolig ut med sitt skum mitt på tallriken.
Den bestod av: chokladkräm med olivolja och havssalt, maangosorbet och granatäpple samt en liten mandelkaka på en bädd av färsk mango.
Chokladkrämen tillsammans med mangosorbeten var helt fantastiskt god.

8:e rätten.


The lovebirds...

Sist men inte minst fick vi kaffe som avslutning på en helt fantastiskt god middag.
T.o.m jag drack kaffe.

Avslutande kopp med kaffe... klockan är nu ca 23:00 och vi har ätit sedan 18:00.



Summering av kvällen:

Helt ljuvligt underbar kväll med god mat, gott vin, fantastisk service och mysig stämning.
Jag kan verkligen rekommendera de som gillar god mat att ta en tur till Basement och testa ngn av deras avsmakningsmenyer.
Det är värt pengarna om man vill unna sig det lilla extra en kväll!
Dessutom har de vinprovningar i olika utföranden samt matlagningskvällar för slutna sällskap, bara att ringa och boka.

1000 tack till alla er som gav oss denna kväll i present!

Och så lite avslutande interiörbilder...

              



Kommentarer
Postat av: Camilla

Vad fint ni har skrivit och fotat allt, bra jobbat! Kul att kvällen blev så lyckad och att ni tyckte om mat och vin...Jag ska länka på fejjan så mina medarbetare får titta oxå, najs...Puss från luckchefen!!

Postat av: Anna

Wow!!!!



Vilken lyxkväll :-)



Vad var skummet på desserten för någonting? Gick det att äta?



Kram

2010-02-16 @ 20:03:31
URL: http://tobilda.blogspot.com
Postat av: Camilla

Ja allt på tallrikarna kan ätas...det skummet är med smak av citron och salt. Görs med luftpumt och sojalecitin, vatten och smak...

2010-02-16 @ 22:19:43
URL: http://camillaparkner.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback