Bruce Lee - the little dragon

image1035Mitt intresse för Bruce Lee startade nog nånstans i högstadiet och kulminerade under gymnasietiden.
Då jag fyllt 15 och hade anledning att skaffa legitimation började jag hyra hans filmer och satt hemma och tittade på dem själv - det var väl inte direkt någon av mina kompisar som var så fascinerad av martial arts-filmer.
Tror jag fick farsan att titta på nån av filmerna ihop med mig.

Jag var helt fascinerad. Både av kampsport i allmänhet, men av Jeet Kune Do och Bruce i synnerhet. Han var den bäste helt enkelt.
Trots sin litenhet ett enda paket av muskler och senor med snabbhet som en kobra och förmodligen lika dödlig om han skulle vilja det.
Hans one inch punch är ju välkänd. Att med bara hjälp av höften och knycken i handleden kunna fokusera en våldsam kraft rakt ut till knogarna och golva en motståndare på bara ca en decimeters rörelse är ju helt otroligt.

Jag köpte böcker om honom, hängde upp bilder på väggarna (tillsammans med bilder av Madonna ha ha snygg kombo) och jag ville bli som han. Tyvärr har jag inte den målmedvetenheten och antagligen inte ens en tiondel av hans passion för livsstilen. Istället började jag träna ju-jutsu och studera japan och dess historia.

Så idag tittade vi på "Enter the dragon" - den sista film han spelade in innan han dog - alldeles för tidigt. Den håller fortfarande och kommer antagligen alltid att hålla i martial arts-sammanhang. En fruktansvärt välkoreograferad film och med en snabbhet som fortfarande överrumplar mig.
Jag kan komma på mig själv att sitta och bara gapa av ren beundran.
Dessutom är jag fascinerad av Bruce's kropp. Den ser stenhård ut. Men han har ändå ganska stora muskler i t.ex armar och axlar, men är smidig som en katt och gör inte en enda rörelse i onödan.
Goddamn!!! Om man ändå fått chansen att få träna tillsammans med honon en gång.
Finns det ett liv efter detta hoppas jag verkligen att få chansen att räffa Mr. Bruce Lee. Han står överst på listan.

Har ni några idoler sedan ni var yngre som fortfarande står sig?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback