Rött - italienskt - Valpolicella

Nu pratar vi vin då alltså.
Vi har nämligen varit på vinprovning idag.
Det var en av mina presenter till baby sunshine när han fyllde år.
Han har ju redan så mycket saker så jag tänkte att det kunde vara trevligt att göra nåt lite annorlunda tillsammans istället.
Det verkade som att han uppskattade sin present, hans betyg var att det var väldigt intressant i alla fall =)

Vinerna vi provade var samtliga röda och kommer ifrån det Italienska vindistriktet Valpolicella som ligger precis utanför Verona i norra Italien.
Det var allt ifrån ett lättdrucket lättlagrat vin till ett halvsött desertvin och därimellan givetvis den mest kända - Amarone.
Själva smaken på vinerna var dock inte riktigt min idé om hur ett gott rödvin är, men jag är ju nybörjare också.
Vill att de helst skall vara något rundare i smaken med mindre syra.
Men det beror säkert skitmycket på vad man äter till.


Vin nummer 1: Cesari Valpolicella Classico
Detta vin är lätt och lättlagrat. Passar utmärkt som förrättsvin, till enklare plockmat, pastarätter med tomatsås och lätta rätter med mycket sälta och syra.

Vin nummer 2: Cesari Mara Ripasso
Ripasso kallas alla de viner som görs av färdigt vin samt skalen som blir över då man jäst Amaronevinet.
Ripasso betyder helt enkelt "återjäsning". Detta vin passar bra till bufféer och lättare grillade rätter.

Vin nummer 3: Cesari Amarone Classico
Ett lagrat vin som passar bra till tyngre kötträtter eller färsk pasta med lite parmesan eller liknande på toppen - då får man fram vinet mer än maten.

Vin nummer 4: Fabiano Recioto della Valpolicella Rugola
Detta var ett halvsött desertvin med mycket smak av torkad frukt. Enligt vår sommelier för dagen så ar det det enda vinet hon hittills provat som klarade av samtliga ostar på en ostbricka, både hårda och mjuka, till största belåtenhet av dem hon testat.
Dessutom bra till choklad samt bäriga deserter.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Av dessa fyra viner gillade jag faktiskt desertvinet bäst, så en sådan flaska skall inhandlas.
Dessutom blev vi tipsade om ytterligare två härliga desertviner; ett från Cypern som heter Commondaria, som skulle vara jättegott med en skvätt uppe på vaniljglass och sedan ett litet glas bredvid.
Och så ett vin som jag tror att vi faktiskt drack på vår fantastiska kväll på Basement; Muscat do Asti, ett vitt desertvin som passar både som välkomstdrink och till efterrätten som är t.ex. rabarberpaj, eller citronpaj eller något annat lite syrligare.
En sådan flaska får det nog också bli.


Här en bild från en av vingårdarna i Valpolicelladistirktet.
Ser fantastiskt vackert ut.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback